what

Ground floor office, 600 square metres.

where

City of Unley, South Australia.

design challenges

  • Create a reception space
  • join four neighbouring tenancies
  • visually differentiate the client's space from other tenancies in the shared building.

brief

Initial:

  • Convert a small single-room tenancy into a reception space
  • Join it to the main office accommodation

Expanded:

  • Incorporating two other neighbouring tenancies. 
reception04.jpg
reception05.jpg

design solution

I was initially engaged to design and arrange the construction of a reception and entrance that reflected that nature and size of the business concerned, to the original office that had nothing but a single solid door as a frontage to the foyer of this office building.  This door did not differ in look from the storage room doors in this building.

An adjoining single room tenancy was purchased and Strata and Council permission was granted to convert this, and the adjoining Common Area passageway into a new reception space.  Solid walls and doors were replaced with glass which afforded views through the Common Area building entry out to parklands opposite.  The resulting reception space is compact yet houses a stylish new reception desk and waiting room seating.  It gives this company an impressive public face that it was previously lacking and welcomes visitors rather than having them lost.

After the reception was complete an extended brief was set up to deal with accommodating increasing staff numbers in the office area.  Another three Tenancies in the building were obtained and design work began on linking these so it all worked as one.  The extended design needed to provide flexible accommodation for varying employee numbers.  I also recycled existing furniture where possible and sourced second-hand and new furniture as required.

The end design required party walls to be removed, windows to be added, air conditioning to be re-calibrated to suit the new spaces.  I took care of all Council approvals required and engaged and liaised with the chosen Builder.  At all times during the building process employees had to be accommodated with the least possible disruption to their lives.